Portrætlys - Fotografering Nordjylland

Portrætlys – Fotografering Nordjylland

Som vi ved, er det unødvendigt at “gå over vandløbet efter vand”. Du behøver ikke “gå over gaden efter lys” for at sige det sådan ….. medmindre det er på den anden side af gaden, at lyset er det bedste. Min pointe er, at der er lys frem for alt – eksisterende lys. Hvis du lærer at se dette lys, forstå det og bruge det, kan du skabe et stort lys i hans billeder uden at have brug for andre lyskilder, som f.eks. flash.

Portrætlys

Det handler om at finde og bruge det lys, man er i

Det handler om at finde og bruge det lys, man er i, naturligt lys eller kunstigt lys. Her er det portrætlyset, vi leder efter i byen. Det eksisterende lys kan være naturligt lys som de sidste lysstråler fra nattehimlen, der kryber ned mellem bygningerne. Eller det kan være det kunstige lys, der glimter fra en fremvisning eller fra et reklameskilt.

Se flere billeder fra Aalborg og Nordjylland her

Her er nogle af de byer i Nordjylland vi fotograferer i:

Miljøet er altid med og påvirker, hvordan lyset bliver

Miljøet er altid med og påvirker, hvordan lyset bliver. Ved at lære at forstå hvordan lyset er formet, har du en stor fordel og kan “skabe” godt lys med enkle midler. Det drejer sig ganske enkelt om at finde det spændende og gode lys og placere modellen gunstigt i dette lys og i andre omgivelser. Desuden er det eksisterende lys helt frit!

eksisterende lys i Nordjylland

Det er befriende kun at kunne klare dette eksisterende lys. Selv om der er et svagt lys, kan det ellers have meget gode kvaliteter. Lysets retning og hårdhed er det vigtigste at holde øje med! Ellers er det en god hjælp i lavt natlys, at det nuværende kamera kan tilbyde høje ISO-værdier af god kvalitet, og at de fleste linser har en stabilisator.

Som fotograf er det vigtigt at lære konstant at “tænke” lys. En enkel, men nyttig øvelse kan være at sidde på sporvognen og se på ansigtet af en medpasjer – undersøgelse, hvordan lyset i dette ansigt ændrer sig, efterhånden som sporvognen bevæger sig. I det ene øjeblik er lyset i ansigtet ikke særlig smukt, og i det næste kan det være helt fantastisk.

Her er nogle af de byer i Nordjylland vi fotograferer i:

Hvornår skal man tænke-fra hvor lyset kommer fra

Hvornår skal man tænke-fra hvor lyset kommer fra, hvorfor er lyset så, hvad har formet lyset på vej mod ansigtet. Når sporvognen bevæger sig, vil lyset konstant ændre sig, fordi miljøet ændrer sig – direkte sol, skygge, indirekte belysning via en lysvæg, der afspejler solen osv. Observer, tænk, Lær!

Når du og din model går rundt i byen, i modsætning til når du sidder på sporvognen og lyset hele tiden skifter, må du finde lyset og placere modellen gavnligt i dette lys. Bare ved at flytte rundt og studere, hvordan lyset ændrer sig, vil du lære meget om lys. Når du får mere erfaring, vil du lettere kunne forudse, hvor du kan finde det gode portrætlys.

For at hjælpe den, der er interesseret i denne proces, tilbyder jeg fotokurset “portræt Light Street-lengde”. Så går vi rundt i byen og finder det spændende portrætlys.

Læs mere:

One thought on “Portrætlys – Fotografering Nordjylland”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.